Gelukkig zijn moet je durven – interview met Altimira

Gelukkig zijn vereist moed, je moet het durven

Gelukkig zijn moet je durven is de prikkelende titel van het nieuwe boek van Rosalinda Weel. Zij leert ons hoe we meer uit het leven kunnen halen dan we nu doen. Een interview over geluk, leven vanuit je hart en het lef hebben om nieuwe paden te bewandelen. ‘Geluk wordt gevoed van binnenuit – vanuit je hart – en niet door dingen van buitenaf.’

Wat betekent volgens jou geluk?
Geluk is ieder geval niet 24 uur per dag doorbrengen op een roze wolk, grootse prestaties leveren of zeer succesvol zijn in je baan. Als dat je beeld is van geluk, raak je onherroepelijk teleurgesteld. Het is te beperkt. Om vanuit je hart te leven en dus gelukkig te zijn, moet er balans zijn op alle vlakken van je leven. Familie, vrienden, relatie, werk, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling enzovoort. Er wordt te vaak alleen maar gefocust op één aspect van het leven, bijvoorbeeld carrière, terwijl het leven veel meer omvat. Als er balans in het geheel is, beleef je veel gelukkige momenten in het hier en nu. Daarom start mijn boek met een plan om te ontdekken wat gelukkig zijn voor jóu betekent.
Dúrven om gelukkig te zijn. Wat bedoel je daarmee?
Veel mensen die – in therapie of door zelfontwikkeling – ontdekken waar het wringt in hun leven, dúrven vervolgens hun hart niet te volgen. Dat betekent immers loslaten, jezelf kwetsbaar opstellen en nieuwe stappen zetten. Stappen waardoor je je onzeker voelt. Je weet nog niet wat de verandering je gaat brengen! Dúrf je dat? Kun je echt luisteren naar wat er diep van binnen in jou speelt én daaraan gehoor geven? Daar komt bij dat ons onbewuste niet van verandering houdt. Daarom saboteren veel mensen zichzelf. Zij blijven in oud gedrag steken. Angst voor verandering is echter een slechte raadgever, want niets is zo normaal als veranderen.
Leven vanuit je hart. Wat is dat nou precies?
Vreugde ervaren in je hart is een warm en intens gevoel van binnen. Van liefde en vrede. Je weet dat het goed is. Je hart is in verbinding met je ziel. Ieder mens is met een doel op aarde gekomen. Een zielsbestemming of zielsverlangen. Je hebt unieke eigenschappen en talenten meegekregen om dat zielsverlangen vorm te geven. Vaak neemt ons hoofd ons echter mee een andere richting uit. Dan begint je ziel te protesteren en voel je pijn of onrust in je hart. Dus door te luisteren naar wat er speelt in je hart, kom je terug bij je oorspronkelijke doel in dit leven. En het mooie is: als je dan vol overgave je levenspad bewandelt, helpt het universum een handje mee door je onverwachte vreugdevolle momenten te schenken.
Kan iedereen vreugde ervaren in zijn hart en gelukkig zijn? Is dat voor iedereen weggelegd?
Volgens mij wel. Maar hoe vaak en hoe diep die gevoelens gaan, is niet te zeggen. Voor mensen die veel psychische bagage meetorsen, is dit uiteraard vaak lastiger dan voor mensen die het vrijwel altijd mee zit in het leven. Maar ook dat zegt niet alles. Mensen die het ogenschijnlijk voor de wind gaat, hoeven niet per se een vreugdevol hart te hebben. Uiteindelijk is het een kwestie van hoe je in het leven staat.
Maar er is toch ook veel ongeluk op de wereld?
Jazeker, er is ziekte, er is dood. Allemaal maken we donkere periodes mee. We hoeven we onze ogen niet te sluiten voor ellende. Sterker nog, donkere momenten zijn er om omarmd en verwerkt te worden. Het is goed om je te realiseren dat ook wij natuurwezens zijn: we maken onderdeel uit van het dag- en nachtritme, we beleven de cyclus van de seizoenen. Donker en licht horen dus bij elkaar. Maar kies je ervoor om in het donker te blijven of stap je in het licht?

Je hebt niet op alles invloed in het leven, maar waar je wel invloed op hebt, is hoe je met de gebeurtenissen omgaat. Heb dus altijd het vertrouwen dat er weer iets nieuws aanbreekt. Een persoonlijke crisis bijvoorbeeld geeft je ook de kans om te leren, nieuwe ontdekkingen te doen over jezelf en anderen, je hart te openen en van daaruit andere keuzes te maken.
Je boek staat vol Hartsuitdagingen, oefeningen waarmee je dichter bij je innerlijk geluk komt. Welke is voor jou het meest bijzonder?
Alle oefeningen heb ik zelf ontwikkeld en doorleefd. Het meest heb ik geleerd van kijken naar je leven als geheel. Naar alle facetten van je bestaan. Je hoeft het echt niet perfect te doen op alle vlakken in je leven. Maar door jezelf telkens af te vragen waar je hart naar verlangt, kom je daar waar je ziel heen wil. Dat is geen stilstaand gegeven. Gelukkig zijn als 18-jarige is iets anders dan als 38-jarige. Ook ik ken die momenten dat je opeens realiseert: Wat doe ik hier? Ik zit niet goed! Terwijl het eerder wel goed voelde. Dat heeft geleid tot bijzondere keuzes in mijn loopbaan: van communicatiemanager tot juf op een basisschool, van het schrijven van kinderverhalen tot het geven van yogalessen. Door van koers te wisselen en steeds mee te bewegen met wat zich voordeed, werkte ik steeds met meer vreugde in mijn hart. Een organisch proces. Bedenk: zolang jij doet wat jij wilt is dat je rijkdom!
Is gelukkig zijn geen egoïstische keuze?
Nee! Je hart is je kompas en als je het durft te volgen, ervaar je vreugde. Vreugde die  uitstraalt naar je omgeving. Gelukkig zijn betekent haast automatisch geluk delen. Zo kun je in het klein beginnen met het creëren van vrede en licht. Of je nu vuilnisman bent, burgemeester of spiritueel leraar – dat maakt niet uit.
Voor wie is jouw nieuwe boek bij uitstek geschikt?
Heb je het gevoel dat er meer in jouw leven zou moeten zitten dan je momenteel ervaart? Of dat nu komt door een grote crisis of het vage gevoel dat er iets niet klopt? Dan is mijn boek echt iets voor jou. Je ontdekt waar jij blij van wordt. De schrijf- en meditatieoefeningen zorgen ervoor dat de opgedane kennis beklijft in je leven en je de deuren naar jouw hart durft te openen.

Wil jij leven vanuit je hart? Wacht dan niet langer en bestel direct in onze webshop Gelukkig zijn moet je durven.

Rosalinda Weel heeft jarenlang trainingen en opleidingen gevolgd op het gebied van yoga, meditatie en ayurveda bij het Deepak Chopra Center in Amerika. De inzichten van Deepak Chopra voelden voor haar als thuiskomen. Ze is groot fan van de Zeven spirituele wetten van succes en de Zeven spirituele wetten van yoga. Wat zij leerde van Deepak Chopra is verwerkt in Gelukkig zijn moet je durven. Samen met haar eigen ervaringen en die van cliënten uit haar praktijk als spiritueel coach. Deze inzichten komen ook terug in de lessen en trainingen die Rosalinda Weel geeft aan groot en klein in haar Droomstudio.
Bron: Altimira

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven